Изборът на домейн е отговорна задача, зад която понякога стои неочаквано дълъг и ангажиращ процес. Крайъгълен камък за онлайн присъствието на всеки бизнес, той оказва влияние върху маркетинговите кампании и цялостното впечатление, което сайтът създават у посетителите. Без значение дали давате старт на нова компания или сте активен бизнес с години опит зад гърба си, домейнът преди всичко трябва да има едно основно свойство – да бъде ефективен.
Моливник има богат опит в избирането на домейни за клиенти. Kато всеки креативен екип, и ние имаме нашите тайни оръжия, когато става въпрос за генериране на идеи. В случая, предлагаме ви да се запознаете с петте ни съвета за избор на ефективен домейн.


Брейнсторминг в група

Брейнстормингът вероятно е един от най-често използваните методи за зачеване на идеи. За да оптимизирате процеса, придържайте се към няколко прости правила. За начало, запомнете, че няма "глупави" идеи. Всяко предложение си струва да бъде записано. Също така, избягвайте да критикувате идеите на останалите участници, а се опитвайте да ги надградите. Не на последно място, мотото на Мечо Пух, "Колкото повече, толкова повече", важи с пълна сила. Впрегнете сили да генерирате колкото се може повече концепции и след това отсейте най-добрите.


Лесно запомняне и изписване

Може би най-важната точка при избор на домейн е колко лесен е за запомняне и за изписване. На първо място, опитайте да измислите нещо кратко, което би направило впечатление. По време на брейнсторминга винаги имайте предвид транскрипцията на думите. Избягвайте букви като “й”, “ш”, “щ”, “ч”, “ъ” и т.н., защото те нямат директни еквиваленти на латиница. Също така, стойте далеч и от употребата на тирета в домейна, за да не ви се налага да изпадате в обяснения какво е правилното му изписване.
Например ако сте собственици на книжарница “Щъркелчето Чочо” и искате да стартирате онлайн магазин, домейнът shturkelcheto-chocho.com би бил крайно неподходящ избор. Прекалено дългият домейн в комбинация с комплексната транслитерация и тирето гарантират проблеми за потенциалните посетители.


Употреба на ключови думи

В оптималния случай, домейнът ви ще включва в себе си ключова дума, свързана с нишата на вашия бизнес. Това ще помогне значително за доброто индексиране на сайта. Предвид че повече от 3/4 от потребителите правят онлайн търсене в Google когато имат нужда от продукт или услуга, сами разбирате колко важно е класирането на сайта в търсачката.


Проверка за наличност

Вече имате идея и сте убедени, че е точно попадение? Не бързайте да се радвате. Както може би се досещате, много често най-кратките и подходящи домейни отдавна са заети. Може да проверите идеята си при всеки брокер на домейни, просто направете търсене в Google, за да намерите такъв.
Използвайте момента и да проучите дали случайно не сте подбрали домейн, който да включва в себе си дума, запазена като търговска марка. Справката може да извършите в онлайн портала на Патентното ведомство.


Подходящо окончание

Не на последно място, изборът на окончание също може да окаже влияние. Разбира се, най-популярната опция си остава .com, която до известна степен е задължителна, ако очаквате трафик извън пределите на България. Ако пък уеб сайтът е предназначен изключително за родния ни пазар, тогава заложете на родното и инвестирайте в домейна .bg.
В случай че търсите други алтернативи, съществуват още редица домейни – както класиките .net и .org (услужливи, ако желаете окончание с интернационален привкус, но .com е заето), така и по-нововъведените варианти като .style (подходящ за модни блогове), .sale (подходящ за онлайн магазини), .menu (подходящ за ресторанти) и т.н.

~

Агенция Моливник предлага услуги в сферата на уеб дизайна и програмирането. Също така, екипът ни предоставя надежден и бърз менажиран хостинг. За повече подробности, посетете следната страница или се свържете с нас.